Det er spændende at spå om internettets fremtid!

Internetteknologien er ikke længere i sin spæde startfase. Vi husker nok alle sammen de første modems, hvor man skulle vente i lang tid på, at den ringede op og man kunne komme på – og så skulle man logge af igen, hvis nogen skulle bruge telefonen. De dage er heldigvis ovre og i dag har langt de fleste en hurtig og stabil internetforbindelse – og det er kun godt! Internettet har nemlig for alvor gjort sit indtog i vores liv og vi bruger det alle sammen dagligt til vores smartphones, computere, biler, smarture, køkkenredskaber, tv – næsten alt er online. Vi bruger det til at holde forbindelsen til andre via Teams, Skype, email og instant messaging. Vi deler hele vores liv på godt og ondt på de sociale medier; vi får vores nyheder på vores telefoner og vi snapper, skriver og ringer til alle vores bekendte. Kort sagt så bruger vi internettet i alle aspekter af vores liv.

Vi har intelligente ovne, køleskabe og ure, der kan fortælle os alt om vores liv lige fra, hvor godt (eller dårligt) vi sover, hvornår bollerne er færdige og hvor meget mælk, der er tilbage i køleskabet. Vi kan forbinde vores telefoner til vores biler og styre dem derfra. Teknologien er virkelig vild. Men hvad kommer der til at ske med internettet i fremtiden? Det skal vi finde ud af i denne artikel.

Fremtidens internet

Der kommer til at ske spændende ting med internettet.

Du bliver nødt til at have et hurtigt internet og en hurtig computer. Uanset om du spiller dit favorit multiplayer rollespil såsom World of Warcraft, som kræver en hel del af din computer, eller et simpelt spil som Omaha poker, som er et populært spil både online og offline; eller måske er du interesseret i kryptovaluta og mining af bitcoin – eller måske bruger du bare din computer til at studere (noget, der er blevet meget populært og meget nemmere i den seneste tid og nu kan du faktisk tage ret mange kurser på nettet). Uanset hvad du bruger din computer til, så skal du have en hurtig, effektiv og stabil internetopkobling. De fleste har lige nu bredbånd eller en fiberforbindelse (og hvis internettet alligevel er lidt langsomt, kan man altid bruge en wifi-forstærker) men rygterne lyder på, at fremtidens internet bliver hurtigere og mere effektivt end noget, vi har set indtil nu.

Web 3.0

Den form for internet, vi har lige nu, kaldes populært set for 2.0. Det næste bliver 3.0 og det bliver spået, at det både bliver hurtigere, mere effektivt og mere sikkert og privat, end nu. Web 3.0 er et relativt nyt begreb og oprindeligt blev det kaldt The Semantic Web. Det bliver anset for at være et mere autonomt, intelligent og åbent internet. Begrebet Web 3.0 hentyder til, at det er den tredje generation af internet og at det er et decentraliseret online system, som kommer til at være baseret på den såkaldte blockchain-teknologi.

Visse store tech-giganter har tidligere udvist skepsis omkring Web 3.0 og dets evne til at fungere og operere på en stor, global skala. Skeptikerne inkluderer folk som blandt andre Elon Musk, der har kaldt det for et marketingstunt uden nogen rigtig energi og evne til at tage fart. De fleste er dog enige om, at det kommer til at være fremtiden for internettet og at det kommer til at revolutionere internettet og hele det globale marked.

Den største forskel kommer til at være, at internettet bliver meget mere autonomt og i stand til selv at træffe beslutninger baseret på brugerens tidligere valg. Det er meningen, at internettet selv skal være i stand til at analysere data i baggrunden og dermed fungere som en slags ’global hjerne’, hvor al data er forbundet. Maskiner, telefoner, biler, enheder, ure, tablets og meget mere vil blive i stand til at behandle og analysere data meget hurtigere end noget menneske og end de nuværende systemer. Det vil betyde, at brugerne vil opleve en mere skræddersyet online oplevelse, der helt specielt rammer lige præcist deres behov.

Skeptikere og tilhængere

Skeptikerne er bange for de mulige konsekvenser af et mere intelligent system. De frygter, at det kommer til at tage overhånd og at de skrækscenarier, vi kender fra film, vil gå i opfyldelse. Tilhængerne mener dog, at det kommer til at gøre brugeroplevelsen meget bedre og at alle – både privatpersoner og virksomheder – vil komme til at få meget gavn af denne mere intelligente måde at operere på.